vuojalamaggat Maasta se pienikin ponnistaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Kielet

Kielivalinta vapaaehtoisena on seksikäs juttu

Suomen kielivähemmistöistä ruotsinkielisillä on todennäköisesti eniten osaamista ja resursseja luoda kulttuuria omalla kielellään. Svenska Kulturfonden jo yksinomaan pystyy tukemaan kokonaisia sanomalehtiä. En näe, että tämä osaaminen vaarantuisi vapaaehtoisen kielivalinnan myötä.

Kielipainotteisen varhaiskasvatuksen laajentaminen

Hallitus osoittaa 10M€ varhennetun kieltenopetuksen kokeiluihin valtakunnallisesti. Ennen kaikkea tuen kohteeksi toivotaan muiden kuin englanninkielen (ja ruotsin) kokeiluja. Tavoitteena on varhentaa kieltenopetuksen aloittamista sekä ennen kaikkea laajentaa kielivalikoimaa ja parantaa kieltenopetuksen saavutettavuutta alueellisesti. 

Minä mennä koulu, sanoisi Jungner

12.12. Talouselämä    Mikael Jungner ehdottaa valtavia muutoksia kielioppiin: "Suomen kieli on taakka", kielitieteilijät kummissaan

Entinen demareiden kansanedustaja ja Ylen toimitusjohtaja, viestintätoimisto Kreabin nykyinen toimitusjohtaja Mikael Jungner laukaisi facebookmiinan viikonloppuna.

Kielifestivaali


Kielifestivaali on suurelle yleisölle tarkoitettu tapahtuma, jossa saa tietoa yksittäisistä kielistä ja kielentutkimuksesta.
Kielten asiantuntijat ja/tai äidinkieliset puhujat pitävät 45 minuutin esityksen kyseisestä kielestä, mahdollisesti jostain henkilökohtaisesta, kiinnostavasta näkökulmasta. Tämän jälkeen jätetään aikaa keskustelulle ja kysymyksille. Esityksiä on monta samaan aikaan, joten yleisön pitää päättää, mikä esitys valita.

Viron kielen alkeiden alkeet

Viron kielen opiskelu voi olla hyödyllistä, ainakin jos haluaa muuttaa edulliseen Viroon ja elättää itsensä jollain hauskalla etätyöllä. Virossa itsessään palkat ovat aika matalia.

 

Numerot yhdestä kolmeen ovat üks, kaks, kolm. Numerot ovat muutenkin lähes kuin Suomessa. On myös paljon muitakin sanoja, jotka ovat kuin Suomessa. Tässä pitää kuitenkin olla varovainen, sillä joidenkin sanojen merkitys on aivan eri kuin Suomessa.

 

Pakkoruotsi pois - kansainvälisyyden nimissä

Suomalaisnuorten kielitaito ei parane, vaan heikkenee. Kehitys näkyy seuraavista dramaattisista lukemista:

Pakotonta ruotsia

Katsoin tänään kaksikielistä poliittista keskustelua, mikä oli toiselle kielelle tekstitetty.  Kiitos TV.  Vastaavaa pakotonta kaksikielisyyttä toivon lisää.  Tosin oli panelistitkin hyviä, Soinikin.

Ja opittu ruotsinkielen taitoni  sai sparrausta.

Suurin osa suomalaisista vastustaa pakkoruotsia

22.12. Ilkka

Tutkimustulos: Pakkoruotsi pois

Tänään julkistettava laaja tutkimus osoittaa, että kolme neljästä suomalaisesta haluaa ruotsin opiskelun vapaaehtoiseksi koulussa. Vastaajista 62 prosenttia sanoi, että koulussa olisi hyödyllisempää opiskella muuta kieltä kuin ruotsia. Kanta oli vahva varsinkin Itä-Suomessa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä