vuojalamaggat Maasta se pienikin ponnistaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Yritystuki

Puoluetuesta

 

Puoluetuki ja lehdistötuki pitää yksiselitteisesti lopettaa. Samoin poliittisille nuorisojärjestöille annettu valtion tuki tulee lopettaa samalla. Kanadassa ovat älynneet kieltää ammattiliittojen ja yhtiöiden lahjoitukset puolueille. Suomessa pitäisi tehdä sama. Nämä rahat voisi suunnta toisen asteen koulutukseen.

Pieneläkkeensaajat ahdingossa

Eilen Kotkassa toritapahtumassa tapasin monta pieneläkeläistä. Tapaamiset jäivät kaivamaan mieltä.

VAKE: Tässä hyvä keissi valtion rahoille: Sijoittajilta 46M€, tappio 3M€.

Valtion kehitysyhtiön Vaken toimitusjohtaja Taneli Tikka toteaa, että esimerkiksi Varjo Technologies voisi olla ”hyvä keissi”. Näin Tikka vihdoin linjasi, kun Talouselämän (Talouselämä nro 38) toimittaja yritti huonolla menetyksellä selvittää miksi Vake on perustettu ja mihin Vakea tarvitaan. Sipilän hallitus on kuitenkin luvannut Vakelle 3,4Mrd rahaa Nesteen, Postin ja Altian osakkeiden myynnistä.

Uuden tuulivoimatuen kilpailutus alkaa ensi viikolla

 TEM kilpailuttaa uutta energiatukea 1,4 terawattitunnin verran, tarjousten jättöaika on 15.11.2018 - 31.12.2018.  Käytännössä tuki on räätälöity tuulivoimalle ja tämä merkitsee koosta riippuen noin 100-130:n uuden ”myllyn” tukemista.

Yritystuki ei jakaudu tasaisesti, eikä siis työllistä oikein

Yrityksen missio ei ole eikä voi olla työllistäminen, mutta yrityksiltä vaaditaan yhteiskuntavastuuta työllistämisessä siitä huolimatta. Määritelmä siitä, että yrityksen tehtävänä on vain ja ainoastaan tuottaa tuohta omistajille on myös pielessä. Joskin se on lähempänä totuutta, kuin se pelkkä työllistäminen.

Yrityksellä on omat arvonsa, niitä on lukuisia, mutta yleisimmät kai ovat vastuullisuus, luovuus, kunnioitus ja rehellisyys.

Kirottu tuki tuulivoimalle jatkuu, jos Pekkarinen saa päättää

Laki 1396/2010 antoi ilman sen kummempia kokonaisvaikuttavuus selvityksiä tuulivoimalla tuotetusta sähköstä niin suuren takuuhinnan että vain ne ehtivät apajille joilla oli jo ennakkoon tieto tulevasta lottovoitosta. "Tuki ja voitto ovat isommat kuin liikevaihto, tuki suurempi kuin kaikki kustannukset ja sähkön saa vielä myydä markkinoille". (E-J Korhola) Muistissa säilyy Pekkarisen "nerokas tariffi", siitä puhutaan turuilla ja toreilla vielä monta vuosikymmentä, vaikka tämä kohtuuton tuki lopetettaisiin heti.
 

Yritystukiryhmän työaika loppuu kuun lopussa

Yritystuista ei päästä Suomessa koskaan, vaikka niistä luopumiseksi on perustettu yritystukien uudistamista ehdottava työryhmä. Työryhmä joka on asetettu 1. lokakuuta 2017 on määrä antaa selvitys viimeistään 28. kuluvaa kuuta. Mutta uskon että se selvitys jää talviolympialaisten varjossa pimentoon. Eikä sitä muista kukaan enää maaliskuussa.

Valtion suorat yritystuet ja erilaiset verotuet ovat noin 3,6 miljardia euroa, mutta voidaan piilotettujen veroetujen kanssa laskea jopa kahdeksaan miljardiin saakka.

4 miljardia yritystukia tehokkaampaan käyttöön

Pitkäaikaistyöttömyyden voisi ratkaista palkkaamalla nämä 97 000 työtöntä olemaan tekemättä mitään. Tuollaisella ihan kohtuullisella 3500€ kuukausipalkalla. Paljon porua aiheuttaneita eu-jäsenmaksuja vuotuisilla yritystuilla maksaisi reilun kymmenen vuoden ajan. 

PK-yritysten tukeminen Lapissa ja Uudellamaalla

Kärnän jälleen tekemä osaoptimointi tilastojen kanssa sai minut tutustumaan kuinka eri tavalla PK-yritysten liiketoimintaa tuetaan alueellisten rakennetukien avulla Lapissa ja Uudellamaalla. EU:lta tulevaa tukea jaettiin Lintilän johdolla vuoden alussa 346 miljoonaa eri alueille, joten pienistä summista ei ole kysymys. Vaikka tuki tulee EU:lta, niin Suomen ollessa nettomaksaja lopulta nämäkin katetaan verovaroin - eivät ne ilmaiseksi taivaasta putoa.

Yritystuet jokaiselle tarjottavaksi taloudelliseksi lahjaksi

Yritystukien sijaan taloudellinen lahja elämänsä kevääsen.

 

Suomessa maksetaan vuosittain miljardeja yritystukea. Tästä ovat kirjoittaneet mm kansanedustaja Antero Vartia. Samaan aikaan on puhuttu siitä, että automatisaatio, digitalisaatio ja robitisaatio syövät työpaikkoja tulevaisuudessa. Työtarjonnan vähetessä ihmisten pitäisi keksiä uusia tapoja hankkia elantonsa.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä