vuojalamaggat Maasta se pienikin ponnistaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Turvetuotanto

Suopohjaa ei jätetä joutilaaksi

Turvetuotannon elinkaari on suon tuhatvuotisessa elämässä lyhyt, vain 20–30 vuotta. Sen jälkeen suopohja palautuu omistajalleen. Hän saa haltuunsa rikkaruohottoman ojikon, jossa on jäljellä mustaa pohjaturvetta vielä parikymmentä senttiä. Mitä turvesuon pohjalle pitäisi tehdä?

Suopohjalla on monet käyttömahdollisuudet. Suopohjan voi soistaa takaisin luonnontilaan jättämällä ojat sikseen. Suopohjan voi myös padota lintujärveksi. Luontevinta valmiiksi sarkaojiin kuivatulle suopohjalle on kuitenkin käyttö maa- ja metsätaloudessa.

Metsiemme hukkakauralle löytyi osa

Nyt kun metsäteollisuus suunnittelee ketjussa uusia biotuotteen tehtaita, puun saatavuus on alkanut taas puhuttaa. Luonnonvarakeskus vakuuttaa normaalipuun riittävän. Uusia mahdollisuuksia silti tarvitaan. Sellainen on suoperäisten maiden vesametsien viljely.

Biotalous on suoperäisten maiden mahdollisuus

Vauhdilla nouseva biotalous tarvitsee lisäpuuta. Kangasmaan metsissä puun kasvua voi nostaa typpilannoituksella. Suomaan metsämme odottavat tuhkalannoitusta ja tarkennettuja kunnostusojituksia.

Nopeasti suoperäisiltä mailta saa lisää biomassaa kasvattamalla lyhytkiertometsää.

Turvevimmaan on varaa

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari pamautti 22.7. verkkosivuillaan mielipiteen, joka ei yhtään yllätä kaikessa järjettömyydessään. Kari on masentunut siitä, että tänä kesänä turvetta saadaan nostettua hyvin paljon verrattuna edellisiin vuosiin. Hänen vaatimuksena on ”pysäyttää turvevimma ja lopettaa turpeen energiakäytön”.

Rehellistä(?) työsyrjintää turvetuotannossa!

Pohjanmaan turvesoilla harjoitetaan työntekijöiden valinnoissa avoimesti työsyrjintää. Miten tällainen on Suomessa mahdollista? Työnantaja jopa TV:ssä avoimesti kertoo, että noin he toimivat!

Toimittaja:
"Varsinkin Itä- ja myös Keski-Suomessa on ollut pulaa turvetuotannon kausityöntekijöistä. Riittääkö täällä lännessä väkeä turvekentille?"

Suomalaisten pitäisi nyt olla todella huolissaan

 

Parin viimeisen vuoden aikana olen voinut seurata lähes aitiopaikalta yhden suomalaisen järven aika perusteellista tutkimista. Läpi käytiin järven kalakanta, veden laatu, ravinteet, happipitoisuus ja monta muuta asiaa. Tutkimukset olivat tosi kalliita, mutta asiassa auttoi eräs ymmärtäväinen säätiö rahoittamalla suuren osan hankkeen kuluista.

Lähtökohtaisesti kyse oli hyvin kirkasvetisestä järvestä, jossa näkösyvyys oli 2-3 metrin luokkaa. Kalakanta oli runsas, samoin järven rapukanta.

Turve on puhtaasti kansallinen rikkaus

Käyttökelpoiset turvevarantomme ovat tällä hetkellä peräti noin puolet Norjan tunnetuista öljyvaroista. Turve riittäisi tekemään meistä osaltaan energiaomavaraisiakin. Rahassa mitattuna voidaan puhua kymmenien miljardien omaisuudesta ja tuhansista työpaikoista. - Turpeen käyttö ei saa yhteiskunnalta mitään tukia.

Turpeen energiakäyttö vähentää päästöjä! Siis vähentää...

Punavihreässä "ajattelussa" turve on kivihiileen verrattava paholainen, joka ajanmittaan omalta osaltaan suorastaan tuhoaa elämisen edellytyksiä koko maapallolta.

Todellisuus on kuitenkin toinen. Esimerkiksi tekniikan tohtori, ympäristötekniikan dosentti Jari Ahlbeck totesi äskettäin, että "väite perustuu tekniikan peruskurssitasoiseen laskelmaan, jonka mukaan turpeen polton hiilidioksidipäästöt tuotettua energiayksikköä kohti ovat hieman kivihiilen päästöjä suuremmat".

Turve puhuttaa

Sanni Grahn-Laasonen järkytti koko Suomen, ottamalla järjen käteensä. Jopa Pertti Salolainenkin sai porot sieraimiinsa, olisiko samaa katkeruutta, kuin Eero Lehdellä, että liian nuori päättämään tuo untuvikko Sanni.

Onhan selvää, että Suomessa ei saa puhua soista, kuin luonnonsuojelijat ja vihreä klikki.

Tosiasioita energiantuotannosta

Politiikassa on aina ollut käytössä taktiikka, jossa asioista tehdään totuuksia toistamalla niitä riittävän monta kertaa. Näin ollaan tekemässä myös nyt, kun vihreät lähtivät hallituksesta ja Stubbin hallitus päätti laskea turpeenverotusta vähentääkseen kivihiilen käyttöä Suomen energiantuotannossa. Haluan silti hämmentää asiaa muutamalla tosiasialla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä