vuojalamaggat Maasta se pienikin ponnistaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Turkki ja EU

Turkki valitsee tiensä tänään – toivottavasti viisaasti

Turkissa on tänään ennenaikaiset parlamentin- ja presidentinvaalit. Vaalien kautta Turkin diktaattori Recep Tayyip Erdogan tavoittelee valtaoikeuksiensa maksimoimista, kun parlamentarismiin perustuvasta järjestelmästä tulee presidenttivaltainen. Hänen puoluekoneistonsa tavoitteena on (ehdottoman) enemmistön saaminen parlamenttiin, mikä Turkin puolueiden valtasuhteissa voi onnistua vain, jos kurdipuolue HDP jää 10%:n äänikynnyksen alle.

Erdogan rakentaa Turkista diktatuuria lännen katsoessa sivusta

Huhtikuussa turkkilaisilta kysytään kansanäänestyksessä sitä, että hyväksyvätkö he perustuslain uudistamisen. Käytännössä se tarkoittaisi parlamentaristisesta järjestelmästä siirtymistä presidenttijohtoiseen järjestelmään. Kyse on häikäilemättömästä vallan keskittämisestä presidentille, mikä käytännössä alistaisi parlamentin täysin toisarvoiseen asemaan. Kun tämän yhdistää Erdoganin ja hänen AKP-puolueensa muihin toimiin, on selvää että Turkissa on käynnissä hidas vallankaappaus.

Eurooppalaisen paratiisimme varjot.

Huolimatta kaikesta siitä pahasta jota media kirjoitta ja jota se käyttää pitääkseen elinkeinoansa elinkelpoisena, Eurooppa on  viime vuodet ollut paratiisi meille eurooppalaisille ja myös niille miljoonille jotka Euroopan lähilalueilta ja muualta maailmasta muuttavat tai haluavat muuttaa, haluten päästä osallisiksi tästä meidän omasta eurooppalaisesta  paratiisistamme.  

Eurooppalainen paratiisi syntyy siitä että meillä Euroopassa on demokratia, ihmisoikeudet ja hyvinvointi, asiat joita puuttuu muualta maailmasta.

Jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa on keskeytettävä

Turkki aloitti jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa hiukan yli kymmenen vuotta sitten. Tuolloin maan tilanne oli kehittynyt suotuisasti ja suunta vaikutti hyvälle, vaikka (vakaviakin) ongelmia oli. Ongelmien Lähi-idässä Turkki näytti olevan positiivinen poikkeus.  Valitettavasti olemme saaneet oppia, että islamistit olivat sittenkin uhka ja jälkiviisaasti on helppo todeta, että näiden ryhmien pitäminen kurissa viime kädessä oli turvannut nähdyn positiivisen kehityksen.  

Ihmisoikeudet pakolaissovun hintana - ajatuksia Turkin pääministerin vierailusta

Kun Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu saapuu tänään Suomeen, minun mielessäni on se puolitoista vuotta, kun en uskaltanut käydä Turkissa. Kaikki liittyi kesän 2013 tapahtumiin. Silloin Turkissa levisivät koko ajan itsevaltaisemmaksi käyvää hallitusta vastustaneet Gezi-mielenosoitukset. Minulla oli vahva halu osoittaa sympatiaa näille rohkeille nuorille, jotka vaativat demokraattisempaa ja vapaampaa Turkkia. Olin mukana ystävieni kanssa Helsingissä järjestetyissä tukimielenosoituksissa.

Pakolaiskriisin ratkaisu ei tapahtune Libyassa

Helsingin Sanomat pääkirjoittaa tänään otsikolla "Operaatio Libyassa on jälleen edessä": http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1458362360017. Voi olla, että kesällä keskustellaan uudesta liittouman sotilasoperaatiosta Libyaan, jos pakolaisvirta kääntyy viime kesäiseen tapaan Libyan-Italian reitille. En löisi kuitenkaan vielä vetoa "liittouman" joukoista Libyassa:

EU ja Yhdysvallat hyväksikäyttävät kurdeja

Suomen on toimittava aktiivisesti kurdien auttamiseksi. Kurdeihin kohdistuneen väkivallan aiheuttaman surun keskellä on ollut pienenä valon pilkkuna se, että Suomi antaa kurditaistelijoille sentään koulutusta ja lisää koulutusta edelleen syyskuussa.

Ajammeko pakolaiset itäreitille?

Turkin ja EU:n sopima ratkaisu Kreikan kautta tapahtuvan ihmissalakuljetuksen lopettamiseksi perustuu siihen, että kaikki Turkista Kreikan saarille tulleet laittomat maahantulijat palautetaan. Turkissa olevien miljoonien pakolaisten ensisijainen reaktio lienee etsiä muita reittejä Eurooppaan. Kohtelemmeko heitä samalla tavalla, jos he pyrkivät länteen esimerkiksi Bulgarian, Ukrainan tai Venäjän kautta? Tällä hetkellä emme.

Onko EU:n politiikassa toivoa?

Onhan tämä EU:lta ihan häpeällisen syvältä!  Turkki ”salaa” myy ISISin varastettua öljyä pitkin maailmaa, jotta nämä kuumakallet ovat saaneet jo monia vuosia täysin villin hulluina petoina katkoa rauhassa kauloja puolustuskyvyttömiltä ihmisiltä, systemaattisesti ampua ja lahdata niitä joukkohautoihin, raiskata naisia ja lapsia, myydä niitä orjiksi yms. hävittää kristillisiä kirkkoja ja rakennuksia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä