Viime päivinä on kohistu liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sekoilusta suomalaisten ajokorttitietojen kanssa. Skandaali kärjistyi jo siihen pisteeseen, että viraston pääjohtaja Mia Nykopp ilmoitti eroavansa. Joku piti uhrata. Todellisuudessa liikenneministeri Anne Bernerin pitäisi erota.
Uusi tieliikennelaki tuli voimaan heinäkuun alussa. Siirryttiin säännellystä ja rajoitetusta järjestelmästä täysin vapaaseen markkinajärjestelmään.
Kaikki asiaan perehtyneet tiesivät, että täysin vapaa tuo mukanaan myös ongelmia. Odotettiin väljyyttä hinnoitteluun. Näin kävikin, ainakin hinnoittelun yläpäässä joustettiin, joissain tapauksissa onneksi myös alapäässä.
Monelle asiakkaalle voi olla järkytys, jos taksista puuttuu taksamittari. Hinnasta pitää silloin neuvotella kuten itäblokissa ennen muinoin piti tehdä.
Uuden liikennepalvelulain myötä taksipalveluihin ja muihin vastaaviin palveluihin tulee muutoksia. Pääosassa laissa on uudenlainen ajattelu liikenteestä palveluna: asiakas voi muun muassa vapaasti yhdistellä eri palveluntarjoajien kyytejä samalle lipulle. Hoettu muotisana on MaaS, Mobility as a Service, liikenne palveluna.
Tulevan liikennepalvelulain myötä taksiliikenteen sääntely puretaan. Vantaalla vanhusten ja vammaisten yksilölliset kuljetuspalvelut ovat vaarassa.
Yllättäen uhkana on, että yksinkertaisella hallintomenettelyllä vanhusten kuljetuspalvelut siirretään Helsingin kaupungin matkapalvelukeskuksen hommaksi. Tuttu taksi ei enää tulekaan oven eteen silloin, kun tilaaja sen haluaa. Yhteiskuljetuksella matka-aika pitenee. Ja palvelu heikkenee, kun aikaa ei ole.
Taksilaki uudistuu täman vuoden heinäkuussa, kun taksien määräsääntelystä ja hintasääntelystä luovutaan. Myös muu sääntely siirtyy kohti nykyaikaa, kun esimerkiksi taksamittarina voi toimia älypuhelin ja asemapaikkasääntelystä luovutaan. Uudistus kuuluu Sipilän hallituksen parhaisiin päätöksiin, sillä tämän jälkeen ainoastaan apteekkiala on eturyhmien lobbaaman ja kuluttajille haitallisen määräsääntelyn piirissä.
Normien purkaminen on yksi hallituksen kärkihankkeista ja ylisääntelystä pyritään pääsemään eroon askel kerrallaan. Monet rajoitteista on luotu vuosikymmenten aikana, eivätkä ne enää toimi nyky-yhteiskunnassa. Byrokratia ja liiat normit ovat haitanneet suomalaisten arkea monella elämän osa-alueella jo pitkään.
Liikenteen sujuvuus on yhteiskuntamme toiminnan perusedellytys. Valtiovallan tulee huolehtia siitä, että pitkien etäisyyksien ja harvan asutuksen maassamme ovat liikenneverkko ja edellytykset kansalaisten tasa-arvoiselle liikkumiselle kunnossa. Nykyinen hallitus on kerta toisensa jälkeen osoittanut tässä asiassa tempoilua ja ideologian asettamista tosiseikkojen edelle.
Katselen Uberin meininkiä taksinkuljettajan tyttären lasein. Olen yleensä avoin uusille innovaatioille, mutta Uberissa tökkii liian moni asia. Yllättävän moni julkisuuden henkilö ja jopa päättäjä hehkuttaa Uberia ja suorastaan kannustaa harmaan talouden edistämiseen maassa, joka on muutenkin korviaan myöten talousvaikeuksissa. On jokseenkin erikoista, että päättäjien mielestä kannattaa käyttää "taksia", joka ei tuota verotuloja Suomeen. On myös erikoista, että on ihan ok tukea toimintaa, jota voi harjoittaa ilman asiaankuuluvia vakuutuksia ja lain vaatimaa liikennelupaa.