Euroopan Unionin (EU) maiden kansalaisilla on pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta oikeus liikkua työn perässä vapaasti EU:n alueella. Tällä hetkellä noin 17 miljoonaa EU:n kansalaista asuu ja tekee töitä toisessa EU-maassa, 1,4 miljoonaa käy päivittäin töissä toisessa jäsenmaassa ja 2,3 miljoonaa työntekijää on lähetetty työhön toiseen EU-jäsenmaahan. EU:n kansalaisten vapaa liikkuvuus on yksi EU:n ydinasioista.
Eri puolilla Suomea eri tahojen puolesta vaalitaan Suomeen lisää maahanmuuttajia. Nämä tahot mitä ilmeisimmin suhtautuvat myönteisesti suomalaisen työvoiman korvaamisella ulkomaalaisella väestöllä. Halutaan poistaa saatavuusharkinta ja houkutella sitä myötä lisää maahanmuuttajia.
Tilastokeskuksen tuore väestöennuste on herättänyt runsaasti keskustelua romahtaneesta syntyvyydestä. Ennusteen mukaan Suomen väkiluku kääntyy laskuun 2030-luvulla. Ilman nettomaahanmuuttoa väkiluku olisi jo voimakkaassa pudotuksessa.
Muistatteko kun reilu viikko sitten perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta julkaisi selvityksen ulkomaalaisen työvoiman saatavuusharkinnasta? Hyvä, ette varmaankaan, sillä yksikään media ei aiheeseen tarttunut, vaikka silloin tällöin ajatuspajojen tuotokset ovat kelvanneet jopa Ylen uutisaiheeksi. Ehkä Libera, Demos tai Vasemmistofoorumi olisi saanut paremmin näkyvyyttä.
Kun kansanedustajat Emma Kari (vihr.), Anna Kontula (vas.), Tytti Tuppurainen (sd.), Veronica Rehn-Kivi (r.) ja Juhana Vartiainen (kok.) jättivät Kontulan johdolla aloitteen ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta luopumiseksi syyskuussa 2017, hankkeen suostui allekirjoittamaan eduskunnan enemmistö.
Koskeeko uusi irtisanomislakikäytäntö kaikkia työntekijöitä ilman siirtymäaikaa?
Eli yhtä lailla ns. vanhoja työntekijöitä, jotka ovat lainvoimaan tullessa jo työsuhteessa - vai vasta lain voimaantulon jälkeen palkattuja työntekijöitä?
KUINKA KALLIIKSI HALPATYÖVOIMA TULEE? ULKOMAISEN TYÖVOIMAN SAATAVUUSHARKINTA, TYÖMARKKINAT JA JULKINEN TALOUS, Samuli Salminen, Suomen Perusta –ajatuspaja (Sivut 94 – 95):
- - ”11.5.2 Poliittiset jakolinjat eduskuntapuolueiden välillä ja sisällä
Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen esitti lauantaina 18.11. Helsingin Sanomissa näkemyksen, jonka mukaan suomalaisista työttömistä vain noin 40 000 voisi työllistyä. Samassa haastattelussa Vartiainen totesi Suomen kärsivän työvoimapulasta.
Eduskunnassa käytiin eilen illalla lähetekeskustelu työperäisen maahanmuuton saatavuusharkinnan poistamista koskevasta lakialoitteesta. Keskustelu ja sitä edeltänyt debatti julkisuudessa on ollut paikoin juuri niin tunnevetoista kuin sanojen maa ja muutto kohdatessa voi odottaa. Tällöin vähemmälle huomiolle on jäänyt, mistä asiassa varsinaisesti on kysymys.