vuojalamaggat Maasta se pienikin ponnistaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Petopolitiikka

Maaseudun puolue?

Hallituskausi kului. Taas yksi sellainen, jolloin Keskusta oli päähallitusvastuussa. Eikä ollut edes maaseutuvastaisena pidettyä vasemmistoa hallituksessa vastaan hankaamassa. Silti J.Sipilä ei pystynyt parempaan kuin M.Vanhanenkaan: Väestökatoa maalta kaupunkeihin ei ole tyrehdytetty. Maanteiden kunto ei ole lakannut heikkenemästä kokonaisuudessaan. Harvat päällystysten uusimiset keskittyvät lähes kokonaan pääteille. Tienhoidon määrärahoja leikattiin noin 300 miljoonaa euroa vuoden 2018 budjettiin verrattuna. Korjausvelka jatkaa jälleen kasvamistaan.

Vain kuolleen ruumiini yli

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi eilen, että Euroopan komissio on laatinut esitysluonnokset luontodirektiivissä tiukasti suojeltuja eläinlajeja käsittelevän ohjeasiakirjan päivittämiseksi. Luonnoksissa komissio esittää kovia rajoituksia tiukasti suojeltujen lajien, kuten suden, ilveksen ja karhun metsästykseen.

Metsästys- ja petoasioita eduskunnassa

Metsästyskausi on tänä syksynä jälleen lähtenyt liikkeelle. Eduskunnassa metsästystä koskevat kysymykset ovat olleet työni ytimessä siitä asti, kun olen kansanedustajaksi tullut. Eduskunnassa käsiteltäväksi tullut riista-asioita koskeva lainsäädäntöesitys on kannatettava. Muutoksia näihin asioihin tarvitaan, koska tilanne kehittyy koko ajan. Muutosta parempaan on tullut mm. siinä, että riista.fi-järjestelmä on saatu aikaiseksi.  

Oikeutettu viha

Latasin viime viikolla facebookiin kuvan, jossa olen kuvattuna NH-90 kuljetushelikopterin gatling –konekiväärin puikoissa ja totean keksineeni ratkaisun susiongelmiin. Kuten arvata saattoi, olen tuosta hetkestä saakka ollut luonnonsuojelujärjestöjen ja eläinaktivistien hampaissa. Tilanne ei ole millään muotoa uusi. En kuitenkaan lakkaa ihmettelemästä, kuinka nämä itseään usein humanisteiksi kutsuvat tahot pyhittävät vihapuheen ja epäasiallisen kritiikin aina silloin, kun kohde on vain heidän näkökulmastaan oikea.

Miksi uhanalaista eläintä pitää metsästää?

Varsinais-Suomeen on sitten myönnetty kaksi sudenkaatolupaa. Toivottavasti tällä kertaa ei kaadeta kahta alfayksilöä. Luonnonvarakeskuksen mukaan viime talvena metsästetyistä susista jopa 20 saattoi olla laumansa johtajasusia. Myös Varsinais-Suomessa alfoja kaatui kaksi. Metsästyksessä kaatuneiden alfojen määrä herätti spekulaatiot siitä, oliko niiden poistaminen tarkoituksellista, jotta lauma hajoaisi ja jättäisi alueen.

Metsästyssäädökset täysremonttiin

Lapin Kansa otti pääkirjoituksessaan 1.9.2015 terävästi kantaa metsästystä koskettavaan sääntelyyn. Metsähallituksen lupamyyntipolitiikka on Suomessa kankeaa ja yrittäjille haastavaa. Metsästystä myös säännellään tarpeettomasti maa- ja metsätalousministeriön toimesta. Naapurimaassamme Ruotsissa metsästäjät saavat itse käytännössä päättää, mitä laillisia riistaeläimiä he syksyisin metsästävät. Ruotsissa metsästysaika on myös Suomea pidempi, elokuusta tammikuun loppuun, ja tämä täysin riippumatta lintukantojen koosta.

Päivän ikävin uutinen

Tämän päivän ikävin uutinen oli mielestäni Yle Uutisten juttu Mänttä-Vilppulan Niittymäen tilalta. Susilauma oli raadellut poikimassa olleen hiehon syntyvän vasikan ulos emon kohdusta. "Sudet olivat vetäneet vasikan ulos, syöneet istukan ja osan kohtua. Poikinut eläin oli henkitoreissaan ja se oli lopetettava. Vasikan jäänteet  löytyivät seuraavana päivänä läheisestä metsästä".   Lainaus Ylen Uutisista.

Selviytyisikö suomenpeuran eteläisessä Suomessa?


Hesari kirjoitti 3. lokakuuta sivun verran hirvieläinkolareista ja niiltä suojautumiselta.

Vuonna 2013 Suomessa sattui noin 1500 hirvikolaria. Niissä kuoli 3 ihmistä ja loukkaantui 81. Pienempiä loukkaantumisia ja niiden aiheuttamia kipuja ja särkyjä tuskin edes kirjataan. Kaikki kuljettajat ja matkustajat kun eivät mene sairaalaan eivätkä siten tule listatuiksi.

Peura- ja kauriskolareita sattui samana aikana 4336 - eniten Varsinais-Suomessa (1659) ja Uudellamaalla (1451). Näissä onnettomuuksissa on kirjattu loukkaantuneen 34 ihmistä.

Suomalaista petopolitiikkaa

Kuluneen kevään uutisotsikot antavat lohduttoman kuvan suomalaisesta petopolitiikasta. Kuvan, jossa ihminen ei ole luomakunnan herra, vaan osa ketjua jossa väistetään isompia.

Poroelinkeinon elinvoima turvataan autonomialla

Osallistuin tänään kolmanteen Lapin liiton järjestämään petofoorumiin. Teemana tällä kertaa olivat poronhoitajien perustuslailliset oikeudet. Tilaisuudessa käytiin vilkasta keskustelua aiheesta sekä valtion petopolitiikasta noin yleensä. Totuus on, että poroelinkeino on kriisissä ja valtiolta vaaditaan pikaisia toimenpiteitä, jotta tämän perinteisen elinkeinon jatkuvuus saadaan turvattua.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä