vuojalamaggat Maasta se pienikin ponnistaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Nuorten työllistyminen

Kansalaisten kaksi Uudenvuoden lupausta

Vuoden lopulla viritellään Uudenvuoden lupauksia. Yleensä niitä ei toteuteta, ehkä tipaton tammikuu ja jotain muuta pientä. Nyt voisimme maalata kaksi koko kansakuntaa ravisuttavaa lupausta – työllistäminen ja työllistyminen; mutta mitä se edellyttäisi?

Työ ja toimeliaisuus ratkaisevat kansalliset ongelmamme

(Uutisointi kirnuaa nyt urakalla työstä, työllisyysasteesta ja työttömyydestä – erityisesti pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyydestä, jolle kuvaava ilmaus on nuorten ajelehtiminen, kun ei herättyään tiedetä mitä iltapäivällä tehdään)

"Aikuiset" - NYT nuorten hyysääminen ja paapominen kuriin!

Joka kesä mediasta saa lukea kuinka työ ei kelpaa nuorille vaikka sitä hopeisella tarjottimella tarjotaan, mansikkahillon ja shampanjan kera suoraan sänkyyn. Mitä veikkaatte, miltä tuntuu pitkäaikaistyöttömien, ahkerien nuorten ja vanhojen työttömien lukea näitä otsikoita?

Syrjäyttäjät

Joka ikisessä maamme puolueessa on tahoja ja mielipiteitä, jotka omaavat omaan jalkaan ampumisen merkkejä. Puhumme esimerkiksi melko yhteen ääneen sen puolesta, että nuoret pitäisi saada opiskelu- ja työelämään, eli niinsanotusti yhteiskuntaan kiinni. Entäpä, kun tätä vaativat tahot ovat itse nuoria syrjäyttämässä?

Työ, vastuu ja nuori

Nuoren ensimmäinen kosketus varsinaiseen työelämään tapahtuu yleensä kesätyön kautta. Työ on tärkeä elementti yhteiskunnassamme, sillä tulevaisuutemme rakentuu pitkälti työn tekemiselle. Kuitenkaan nuorille ei ole tarpeeksi tarjota kesätöitä ja nuori kesätyöntekijä saattaa olla suuri riski yritykselle. Suomalainen yhteiskunta tekee nuorille karhunpalveluksen jo heti työuran alussa.

Työllisyydestä ja työttömyydestä

 

Vain työtä tekemällä tästä suosta selvitään kuiville

Suomessa on työttömiä ihmisiä 8,2 % ja työllisyysasteemme on 68,6%.  Lukuina nämä prosentit tarkoittavat  tilastokeskuksen lokakuun laskelmien mukaan n. 250 000 työtöntä. Erityisesti tilanne on huono korkeasti koulutetuilla nuorilla. Ensimmäisen ”oikean työpaikan” saanti on todella kiven alla. Työllistyminen nykyaikana on yhä vaikeampaa, joten valtion on pistettävä kaikki energia tämän tilanteen korjaamiseen.

Olenko työkykyinen vielä yli 60-vuotiaana?

Pakkohan se on myöntää: Ei sitä 23-vuotiaana osaa oikein seurata eläkeikää koskevaa päätöksentekoa. Vanhuuseläkkeen alaikärajan nosto ei puhuttele, kun pitäisi tässä ensin selvitä opinnoista ja sitten vielä jotenkin saada paikka työelämässä. Toki eläkevuosista lienee 1990-luvulla syntyneen turha edes haaveilla, mutta pakko on kysyä, että johtaako tämä ikäraja-keskustelu mihinkään. Olenko minä tai sukupolveni edes työkykyisiä enää yli 60-vuotiaina?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä