vuojalamaggat Maasta se pienikin ponnistaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Medialukutaito

Valheen verkoissa

Ensi kevään eduskunta- ja EU-vaalit tulevat olemaan koetus, jossa fakta ja fiktio ottavat toisistaan mittaa. Enkä tarkoita nyt meidän politikkojen löysiä vaalilupauksia, joita on ollut iät ajat. Tiedustelun ammattilaiset varoittavat, että vaalejamme tullaan ensimmäisen kerran toden teolla häiritsemään ja vaikuttamisyritykset ulottuvat valeuutisista erilaisiin salaliittoteorioihin. Suomalaisten medialukutaitoa ja kykyä erottaa valeuutiset ja trollaukset koetellaan.

Juhlaraha: kontekstilla on väliä

 

Suomen itsenäisyyden ”haasteita ja saavutuksia” juhlistavien juhlarahojen keskeinen ongelma ei ole kyseisten kolikoiden mauttomuus sinänsä, vaan konteksti.

”Kolikolla on kaksi puolta” sopii hyvin taideteoksen teemaksi. On myös aivan oikein pyrkiä muistamaan myös historian kipukohtia, eikä pelkästään (yhdenlaisen) historiankirjoituksen juhlahetkiä. Erityisesti sisällissodan muistamiseen on paljonkin hyviä syitä.

Mustavalkoinen on muotia politiikassa

Ensimmäistä kertaa kuntavaaleissa ehdolla olevana olen seurannut entistä suuremmalla mielenkiinnolla vaalitaistoa. On ollut hämmentävää seurata poliittisen debatin tasoa Suomessa. Olemme vielä kaukana antoisasta brittidebatista, jossa asiat riitelevät, eivät ihmiset. Täällä meillä koto-Suomessa on muodikasta mustavalkoistaa asioita ja ilmiöitä ja pysyä visusti omassa nurkassa muita kyräillen. Puoluejohtajia myöten kuulemme rakkikoiramaista räksytystä oppositiosta.

Meemilukutaito

Ymmärrys erilaisten meemien toiminnasta saa harvemmin tilaa medialukutaidon yhteydessä, vaikka juuri niiden ymmärtäminen on avainasemassa kun medialukutaidosta puhutaan. Mistä on kyse, ja miksi se on niin tärkeää?

Idässä asuva demoni: ajatuksia nyky-Venäjästä

Suomalaisessa tai muissa länsieurooppalaisissa medioissa ei ole Venäjästä paljon positiivisia asioita uutisoitu viime vuosina.

Kaksi kansanäänestystä - kaksi tulkintaa

Männä viikonloppuna on pohdiskeltu kahden eri kansanäänestyksen tulosta. 

Unkarissa äänestettiin EU:n pakolaiskiintiöistä:

"Haluatteko, että EU voi määrätä ei-unkarilaisten kansalaisten siirtämisestä Unkariin ilman parlamentin suostumusta?" 

Ja tuloksena oli, että reilut 98% unkarilaisista vastasi kieltävästi ja alle 2% myönteisesti. Äänestysprosentti oli hieman yli 43.

Laulu vihollisistamme - Песнь о врагах

Kuten olemme huomanneet omasta mediatarjonnastamme, niin yhä selvemmin aletaan taas puhua mahdollisista vihollisista. Vaikuttaa siltä, että myös jotkut US-bloggaajat ovat siitä saamassa oman päähänpinttymänsä. Sama tapahtuu itärajamme toisella puolella, jossa etenkin valtiontelevisio, Dmitri Kiseljovin johdolla, harrastaa melkoista aivopesua. Minulla on Venäjällä useita ystäviä, jotka parhaillaan ihmettelevät miten turkkilaisista yhtäkkiä tuli taas rakkaita ystäviä (sen jälkeen kun heidät kuukausikaupalla haukuttiin maapallomme alimpaan helvettiin).

Aukko tiedonvälityksessä

Yksittäiset uutistoimistot eivät kerkeä tuottaa tietoa kaikesta oleellisesta, vaan useimpien lehtien päivittäinen uutisointi keskittyy yksittäisten kärkiuutisten ympärille. Kansalaisten tiedonjano on syvempi ja koska palkkaasaava ammattilainen ei pysty kaikkia aiheita käsittelemään, tarve vaihtoehtoisille julkaisuille on selkeästi olemassa.

Infosodan melkeissä medialukutaito entistä tärkeämpää

Tohtori ja tutkija Saara Jantunen kirjoitti selkokielisen kirjan venäläisten infosodasta. Kirja on kirvoittanut vilkasta keskustelua tärkeästä aiheesta. Myös Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko pisti lusikkansa soppaan. Hän kirjoittaa asiaa, mutta ote myös lipsuu.

Huusko niputti yhteen EU-kriittisyyden, maahanmuuttokriittisyyden ja venäjämyönteisyyden. Sehän ei tietenkään ole mitenkään totta. Se on jopa nykykielellä sanottuna trollaamista.

Some välttämätön oikean kuvan muodostamiseksi

Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta perinteinen media lukeutuu mielipiteiltään niin sanottuun suvaitsevaistoon. Asioita katsotaan tietyn ennakkoasenteen läpi. Siksi lopputulos ei vastaa arjen todellisuutta.

Muutamat mediat jopa lopettivat kommentointimahdollisuuden, koska eivät suvainneet maahanmuuttokriittisiä näkemyksiä. Menettelyä perusteltiin asiattomilla kommenteilla. Kyllä niitäkin oli, mutta ne olisi voitu karsia pois. Nyt karsittiin kaikki kriittiset näkemykset.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä