vuojalamaggat Maasta se pienikin ponnistaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Kysyntä

Kilpailukykysumutus

Helsingin Sanomat uutisoi tänään kyselystä, jossa suomalaisilta oli kysytty valmiutta työehtojen huononnuksiin. Jutun otsikon mukaan enemmistö suomalaisista olisi valmiita luopumaan vuodeksi palkankorotuksista, jos se auttaisi luomaan lisää työpaikkoja.

Kyselyn taustalla on työmarkkinajärjestöjen niinsanottu kilpailukykysopimus (Mihin muuten katosi aiempi nimi yhteiskuntasopimus?), jossa sovittiin keinoista, joilla suomalaista vientiteollisuutta avitetaan vauhtiin.

Alas möykkymafia

20160217 Alas möykkymafia

Viime päivien tiedot herättävät huolestusta. Taas on möykkymafia panemassa hallitusta tanssimaan polvillaan pillinsä mukaan. On äärimmäisen röyhkeätä ensin saattaa möykkyoperaatioilla kansantalous suoritustilaan ja sen jälkeen purjehtia näyttämölle pelastavana enkelinä panemaan asiat taas kuntoon. Nyt kun laskun jälkeen on näkyvissä nousun nerkkejä, möykkymafia valmistautuu keräämään laakerit muka aikaansaamastaan käänteestä. Kyllä käänne syntyy  markkinoiden ja kysynnän toimesta möykkymafian toiminnasta huolimatta eikä sen ansiosta. 

Aktiivinen työnhaku ei ole ilmaista

Aktiivinen työnhaku ja työhaastatteluihin valmistautuminen vaatii resursseja myös työnhakijalta. Miten on sitten mahdollista, että TE-toimisto ja tähän liittyvä työttömyyskassoihin kytketty byrokratia voi katkaista päivärahan useaksi viikoksi ilmoittamatta siitä työnhakijalle riittävän ajoissa?

Hyvän hallintotavan mukaisesti on kohtuudella vaadittu, että mikäli päivärahan maksuun on tulossa yli kolmen viikon katko liittyen TE-toimiston lausunnon odottamiseen, olisi kyllä mielestäni syytä olla riittävän ajoissa yhteydessä myös työttömään työnhakijaan, johon ko toimenpide kohdistuu.

Osallisuustalous – tarkempaa kysyntää, parempaa tarjontaa

Toimivassa taloudessa kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Osallisuustalouden idean kulmakivenä on tarjota yksilöille ja yhteisöille nykyistä joustavammat työkalut kysyntänsä osoittamiseen. Erityisesti yhteisöille kulutus olisi markkinataloutta kätevämpää, ja tämä olisi ympäristön kannalta edullista ja lisäisi hyvinvointia.

Paremmat lähtökohdat yrityksille

Emme sitten innovoineet

Suomen talouden pitkäaikaisesta anemiasta me kaikki olemme huolissamme. Haluamme korjata tilanteen. Erimielisyyttä esiintyy lähinnä siitä, mikä on oikea taudin kuva, diagnoosi. Sen lisäksi tietysti reseptit ovat toisistaan poikkeavia.

Liberan ohjeet ministeri Lindströmille

Libera opetti ministerille Kela maksun vaikutusta, työn kysyntää ja tarjontaa. Bloki on loistava ja se kannattaa lukea. Koska teksti on kuitenkin tarkoitettu taloustieteilijöille, auki kirjoitan se maallikoille. Lukekaa kuitenkin ensin Liberan bloki.


 

Kysyntä ja tarjonta

Kysyntä määrää tuotannon tason, arvonlisäveron aiheuttama haitta kuluttajille on suurempi kuin arvonlisäveron suuruus. Yritykset käyttävät rahaa mainontaan toisin kuin olisi järkevää jos 1700 luvun taloustieteilijät olisivat oikeassa.

Kuntajohtajille lisää henkilökohtaista tulosvastuuta

Julkista taloutta vaivaa perustavaa laatua oleva tiedon puute. Kunnissa ja kuntayhtymissä tai edes kuntien omistamissa yhtiöissä tulosvastuu, taloudellinen ajattelu tai tietoisuus omasta kilpailukyvystä on perin heikko yksityisiin yrityksiin verrattuna.

Kuntatalous on heikossa kunnossa, kuntayhtymät täyttävät kriisikunnan tunnusmerkit ja silti taloudelliset tavoitteet ovat yhä varsin vaatimattomat.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä