vuojalamaggat Maasta se pienikin ponnistaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Kunnallinen demokratia

Kunnallisvaalit 1918 - punikit ja lahtarit joutuivat istumaan saman pöydän äreen

Ensimmäiset Kunnallisvaalit 1918 rintamapitäjä Ikaalisissa –

Vankileireiltä vaaliuurnille eli muodollisen kunnallisen kansanvallan tie kohden aitoa lähidemokratiaa

*

Johdatus

Tohtori Martti Häikiö

kertoi MTV3:n uutislähetyksessä 30.12.2018 Suomen ensimmäisistä kunnallisvaaleista joulukuussa 1918:

Punikit ja lahtarit rakentamaan yhdessä vaivaistaloja

Poliittisen aktivoitumisen aika?

Puolueet etsivät juuri nyt tarmokkaasti ehdokkaita kunnallisvaaleihin. Ongelmana on kuitenkin se länsimaille tunnusomainen piirre, että nuorempiin ikäluokkiin kuuluvat eivät ole järin kiinnostuneita perinteisestä politiikanteosta. Heitä ei ole helppo saada edes äänestämään, kuten muun muassa The Economist on äskettäin todennut. Useissa maissa etenkin sosialidemokraatit ovat menettäneet otteensa nuorista.

Luottamushenkilö edustaa kuntalaisia

Rovaniemen kaupunginvaltuustolle esiteltiin ensimmäinen versio uudesta hallintosäännöstä. Sellaisenaan toteutettuna se tulisi keskittämään päätöksentekovaltaa. Samalla se johtanee virkamiesvallan lisääntymiseen. Tehostamisajattelu on polkemassa edustuksellisen demokratian jalkoihinsa.

Kylpylähotelli pulassa, hyvävelidemokratiaa vuosi sitten

Eteläpohjanmaalla Lappajärven kunnassa oleva Kivitipun kylpylähotelli on suurissa talousvaikeuksissa. Sen toiminta on ollut jo vuosikausia tappiollista ja yhtiön oma pääoma on syöty. Joulukuussa pidetyssä yhtiön hallituksen kokouksessa puheenjohtaja Heikki Laurinen esitti yrityksen hakeutumista selvitystilaan. Hallitus kuitenkin päätti, että yrityksen toimintaa jatketaan. Kokouksen jälkeen hallituksen puheenjohtaja Laurinen jätti tehtävänsä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä