Sote- ja maakuntauudistusta koskevat lait ovat eduskunnassa kesken käsittelyn; eikä uudistuksen kivikkoisella polulla näytä juuri helpommalta tuoreimman valinnanvapaus-osion valmistuttua. Niinpä poliittisen keskustelun keskiöön puolueet ovat viime viikkoina nostaneet niin työttömyys- kuin sosiaaliturvan uudistamisen.
Juhanna kävi puhumassa senaatintorilla mielenosoittajille. Minä taisin olla ainut joka nauroi ja taputti, muut ei ihan yhtä ymmärtäväisiä olleet.
Juhanna kertoi, tieteelliset tutkimukset todistavat, kun työttömiä tarpeeksi pieksää, ne motivoituvat hakemaan töitä. Tuskinpa tuohon kumostakaan tutkimusta tarvitaan, pieksää kokeeksi hevosta ja katsoo motivoituuko se juoksemaan. Se mikä on lopputulema, onkin sitten toinen juttu.
Katotaan ensin se päiväraha oikeuden lyhentämisen vaikutus työllistymiseen. Sillä on positiivinen vaikutus ja kuvaa on jaettu paljon.
Työttömien lehtihaastatteluissa huomio kiinnittyy yhä uudelleen pätkätöiden vastaanottamisen mielekkyyteen. Elämä menee tyhjätaskulla sekaisin pahimmillaan kuukausiksi, koska työttömyysturvan maksu keskeytetään byrokraattisen selvityksen ajaksi. Sana ”turva” ei sovi lainkaan kiristyneessä aktivointi- ja karenssi-ilmapiirissä nykytilanteeseen. Mitä jos tukien maksaminen ei lähtökohtaisesti keskeytyisi?
Pääministeri Juha Sipilä linjasi tänään, että perustulon tulee kannustaa työntekoon. Hyvä linjaus, mutta samalla se sulkee ulos Vihreiden perustulomallin. Miksi?
Vihreiden mallia, jossa annettaisiin 560€ jokaiselle aikuiselle suomalaiselle kuukaudessa, on tutkittu eduskunnan tietopalvelun puolueettomilla asiantuntijoilla. Tulokset osoittavat, että heidän mallinsa heikentää työnvastaanottamisen kannustimia. Tämän vuoksi Vihreiden malli lienee poissuljettu.
Kelan pääjohtaja myönsi sosiaaliturvassa olevan liikaa kannustinloukkuja. Tueksi väitteilleen hän otti grafiikan VATT:n tänä syksynä julkaistusta tutkimuksesta.
Grafiikka puhuu karua kieltään suomalaisesta sosiaaliturvajärjestelmästä. Alle 2500 euron kuukausipalkalla ei kannata tietyissä tapauksissa ottaa työtä ollenkaan vastaan. Vasta kun tulosi nousevat yli 2600 euron on palkkatyö näissä tapauksissa kannattavaa.
EK kertoi 23.10. että 40 prosenttia työikäisistä maahanmuuttajista ei ole työelämässä. Olen viime aikoina tutkinut Suomen sosiaaliturvajärjestelmän tuloloukkuja. Siltä pohjalta on yllättävää että työttömyysprosentti on noinkin pieni. Ehkä kaikki maahanmuuttajat eivät tiedä, että työnteko Suomessa on lähes kannattamatonta. Kielimuuri taitaa haitata kaikkien mahdollisten tukien hakemista.