vuojalamaggat Maasta se pienikin ponnistaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Ennustaminen

Onnittelut, Länsi M

Onnittelen metron rakentajia.  Ripeän toimintanne ansiosta ehditte   aloittaa liikennöinnin ennen ennustettua merenpinnan viisimetristä  nousua.

EU:n Lissabonin strategia-paperi 2000 ja kirjan katoaminen vuoteen 2018 mennessä

Luin viikonloppuna jokasyksyistä herkkuannosta, eli professori Matti Klingen maanmainiota päiväkirjasarjaa, sen uusinta opusta, ”Paššan epäsuosio – Päiväkirjastani 2016-2017”.  http://www.siltalapublishing.fi/kirja/325/

Merijää kasvaa - media hiiren hiljaa asiasta

Arktinen alue olisi pitänyt ennusteiden mukaan olla kesällä jäätön, nyt on ennuste 7 milj. km² alimmillaan, eli Arktiksen merijää on palautunut pitkäaikaiseen keskiarvolukemaan. https://sunshinehours.net/ Antarktinen merijää kasvaa ennusteen mukaan jälleen normaalisti. Kts. yllä olevasta linkistä. Näistäkin asioista on suhteellisen vaikea saada totuuden mukaista tietoa, kun media jauhaa vuosien takaisia asioita ja kiinnostuksen kohteena nyt näyttää olevan suurehkon jäälautan irtoaminen Antarktisen kyljestä.

Milloin seuraava lama iskee?

Milloin seuraava lama iskee?

*

Virallista optimismia Suomessa edustaa hallitus ja Suomen pankki, heitä kaikki kiittäkäämme, kun niiden ennustukset menevät pieleen.

Esimerkiksi SP maaliskuussa 2017:

Milloin seuraava lama iskee?

Milloin seuraava lama iskee?

*

Virallista optimismia Suomessa edustaa hallitus ja Suomen pankki, heitä kaikki kiittäkäämme, kun niiden ennustukset menevät pieleen.

Esimerkiksi SP maaliskuussa 2017:

Voiko Google ennustaa sodan?

Voiko Google ennustaa sodan?

Sota verkossa – ilmentääkö googlatun sodan lisääntyminen jo tapahtuneen sodan lisääntymistä? - vai ennakoiko se tulevaa, vielä lisääntyvää sotaa?

Avainsanat: Google, Google-Trends, sota, war, frekvenssi, ennustaminen, "sitä on ilmassa"

*

Niin tai näin, sota on ilmassa.  Ilman muuta.

*

Tuntematon tuntematon – mitä tiedämme siitä ja mitä voimme tehdä tulevaisuudelle

Tuntematon tuntematon – mitä tiedämme siitä ja mitä voimme tehdä tulevaisuudelle?

*

  kuulemme jatkuvasti näkemyksiä siitä ”miten maailman tulisi toimia”. 

Itsensä liberaaleiksi, konservatiiveiksi, keynesiläisiksi, reaganisteiksi, humanisteiksi, haukoiksi, globalisteiksi tai nationalisteiksi julistaneet esittävät omaa agendaansa.  Omaa maailmankuvaa kohotetaan, muulla lailla näkevien sanomia dissataan tai korjaillaan.

*

Mitä tapahtuu todella?

IN - Ihmiskunta ajopuuna digitalisaation ajan virrassa?

Nyt on muodikasta puhua, scifistellä ja ennakoida digitalisaatiosta – tuosta bittiyden logistiikasta, joka luo mahdollisuuden teknologisena alustana ideaan:

Kaikki tietävät kaikkien kaikesta! Näinkö avaamme vuorovaikutusten säikeet evoluution tasolle, joka huolehtii kaikesta elävän biomassan sopeutumisesta ajanhetkellä vain nyt! [fil.]|1|2

 

Mitä tämä digitalisaatio oikeastaan on?

Suomi ei osannut ennakoida turvapaikanhakijoiden tulvaa: skenariot tarkastelussa

 

Suomi – samoin kuin käytännössä kaikki EU:n jäsenmaat, yllätettiin ”housut kintuissa” pakolaisten tulon paisuessa loppukesästä 2015 odottamattoman suuriin mittoihin.

Pohjois-Afrikasta ja Lähi-Idästä on sietämättömien olojen seurauksena tänä vuonna lähtenyt Eurooppaan – eri lähteiden mukaan yli 600.000 turvapaikanhakijaa, tai lähes miljoona ihmistä.

Tuliko tämä ilmiö täytenä yllätyksenä?  Osattiinko muuttoliikkeen suuntautumista Eurooppaan lainkaan ennakoida?

Talouden ennustaminen

Käsittelen kirjan Signaali ja kohina, NateSilver, väittämiä talouden ennustamisesta. Yleisesti tuntuu olevan sillä linjalla että ennustaminen on vaikeaa ja mikään nerous ei siinä auta, pahimmillaan saa luottamaan liikaa itseensä ja siten munimaan vielä pahemmin.

 

Taloustieteilijöiden ennustukset bkt suhteen eivät osu. Lähes puolessa tapauksista lopputulos on ennustevälin ulkopuolella vaikka ennusteen tarkkuus on +-3,2%. Ennusteen 2,5% kasvu voi siis tarkoittaa 5,7% kasvua tai 0,7% kasvua ja ennuste on vielä osuva.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä