vuojalamaggat Maasta se pienikin ponnistaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Eläkevarat

Työeläkevarat ja julkisyhteisöjen nettovarallisuus

Tuntuu olevan joskus vaikea pysyä perässä, että onko Suomi köyhä vai rikas maa, niin laskinpahan taas toisella tapaa, jotta saisin vertailukelpoisen tilanteen.

 

Roope Uusitalo kirjoitti 2015, jotta Suomi on maailman seitsemänneksi varakkain maa (edellään vain jokunen öljymaa). Nyt silmiini osui Mauri Kotamäen blogi Julkinen nettovarallisuus onkin nettovelkaa?

Pieneläkkeensaajat ahdingossa

Eilen Kotkassa toritapahtumassa tapasin monta pieneläkeläistä. Tapaamiset jäivät kaivamaan mieltä.

Nobel-palkittu Holmström puhuu kevyesti eläkevaroista

 

Professori Bengt Holmström on huolissaan Suomen eläkevarojen riittävyydestä seuraaville sukupolville. Yhdysvalloissa asuva, Nobel-palkinnon saanut taloustieteilijä pelkää, että Suomen kestävyysvajeen vuoksi kärsijöiksi joutuu seuraava sukupolvi, joka saattaa jäädä ilman eläkkeitä.

Suomen eläkevarojen kohtalo maan miehityksen jälkeen

Historia opettaa, joten täytyy muistaa, että miehittäjävaltiot ovat ensimmäisenä takavarikoineet miehitetyn maan eläkevarat. Suomella on tällä hetkellä lähes  200miljardia euroa eläkevaroja, jotka ovat tarjolla miehittäjälle. Niillä varoilla miehittäjävaltio kattaa hyvin omat hyökkäs-/miehityskulunsa.

Olisiko Suomessa syytä turvata ja suunnitella eläkevarojen hoito niin, että miehittäjävaltio ei voisi niitä suoraan omaan omistukseensa siirtää?

Eläkevarantojemme riittävyydestä

Laskin skenaariot ilman inflaatiota ja työkyvyttömyyseläkeläisten, sekä työssäkäyvien osuuden 15-64 vuotiaiden ikähaarukassa vakaaksi 2014 vuoden tilastojen pohjalta. Väestöennusteen pohjalta näkyy myöskin yli 65 vuotiaiden väestönosan lisääntyminen tulevaisuudessa, mistä seuraa eläkemenojen kasvu.

 

Työeläkemaksuja haluttaisiin korottaa ja eläkeikää nostaa, koska tilanne näyttää lohduttomalta. (Kuva 1)

Tilannehan toki näyttää katastrofilta tuon perusteella jos ei heti nyt makseta itseämme kipeäksi, niin eläkeläiset kuolevat nälkään.

 

Tehdään yhteiskuntasopimus, puretaan työeläkeyhtiöt

Työeläkeyhtiöt ovat viime aikoina olleet huolissaan siitä, ettei heidän hoitoonsa kerry riittävästi rahaa jossain kaukana tulevaisuudessa tarvittaviin eläkkeisiin. Asiaan kuuluu pelottelu siitä, ettei työnantaja- ja palkansaajamaksuilla pytyttäisi kattamaan samanaikaisesti ulosmaksettavia eläkkeitä, vaan sen takaamiseksi tarvittaisiin eläkeyhtiöiden mainiota sijoitustoimintaa.

Euroopan parhaat reseptit

Toimittaja Raine Tiessalon kirjoittama EVA Raportti Euroopan parhaat reseptit esittelee 14 toimivaksi todistettua rakenneuudistusta eri puolilta Eurooppaa.

Luettuani raportin opin paljon uutta muiden maiden järjestelmistä, sekä ymmärsin jälleen kerran, että suomessa ei saada oikein mitään aikaiseksi.

Mistä eläkeläisten jatkuvassa kuppaamisessa oikeasti on kysymys?

Kaverini sen  pelkisti mielestäni hyvin:

Kuten Sixten Korkman on todennut, Suomi olisi jo ilman sosiaaliturvarahastojen nimikkeellä olevia työeläkerahastoja ns. suoritustilassa. Eläkkeitä nirsimällä ja leikkaamalla rahastoja on määrätietoisesti kasvatettu 1990- luvulta alkaen.

Häkämies pelkää aina jotain

Häkämies on tietenkin palkattu ajamaan EK:n etuja. Taitaa mennä koko ajan vähän yli tämä edunvalvonta.

Nyt hän pelkää Taloussanomien mukaan johtajapakoa eläkeyhtiöistä

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2014/07/02/ekn-uusin-pelko-osaajat-lahtevat-elakeyhtioista/20149279/170

Työaikaa pidentämällä eläkevarat turvattavissa helposti

Eläkeläiset syyllistetään kun on " keksitty" että vain osa eläkkeistä maksetaan rahastoista ja suurin osa  eläkevakuutusmaksuista.

Mallia voitaisiin ottaa Sveitsistä jossa työaika on 45 tuntia viikossa ja vuosilomaa vain  4 viikkoa. Pekkaspäiviä ja talvolomia ei tunneta. Hiljattain kansanäänestys tyrmäsi ehdotetun 5 viikon vuosiloman.Eläkeikä on 65 vuotta

Nykyiset eläkeläiset ovat muuten aloittaneet työelämänsä aikoinaan " Sveitsin  malliin"

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä