vuojalamaggat Maasta se pienikin ponnistaa

Avoin kirje Juhana Vartiaiselle

Susanna Päivärinta kysyi sinulta ivalolaisen 60-vuotiaan työttömän naisen tilanteesta; pitäisikö hänen muuttaa muualle? Totesit, että poismuuttaminen on täysin normaalia. Vastauksesi koski minua. (8.2.2018 http://www.iltalehti.fi/iltv-paivarinta/201802090105233_iv.shtml, HS 5.2.2018  https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005552637.html )

Juhana, olemme samaa ikäluokkaa ja rohkenemme jo seisoa jämäkästi sanojemme takana.

Näyttää siltä, että aktiivimalli rakentuu sille vieraantuneelle ajatukselle, että kaikki Suomen kansan työttömät ovat perheettömiä, passivoituneita ja helposti liikuteltavaa massaa.  Mallissa ei ole myöskään laskettu immateriaalisen työnteon ja siitä seuraavan hyvinvoinnin merkitystä.

Britanniassa työskennellessäni opin, että heidän maahanmuuttajiensa yritystoiminnan kilpailukyky perustui suurperhelaitokseen, jossa kolmen sukupolven ketju setineen ja täteineen yhdistyy toimivaksi yksiköksi. Isovanhempien rooli on elintärkeä; yhtäältä he siirtävät työn arvostusta ja aktiivisuutta nuoremmalle sukupolvelle ja toisaalta he tukevat pitkiä työpäiviä tekeviä lapsiaan lastenlasten ja talouden hoidossa.

Tämä ei ole vierasta meille suomalaisillekaan, sillä tätä samaa mallia löytyy myös ikääntyneen ja työttömän kansanosamme keskuudesta, isovanhemmat auttavat yh-äitejä, -isiä ja pienten lasten perheitä vuorotöiden tai vaativan opiskelun maailmassa.  Tämä on immateriaalista pääomaa – sen hintalappu veronmaksajalle voidaan arvioida siinä vaiheessa kun mummit ja papat toivotetaan muuttamaan pois kotipaikastaan.

Nämä samaiset mummit ovat niitä ikäluokkasi naisia, jotka nyt työttöminä ovat oman perheensä tukemisen ohella hoitaneet tai hoitavat iäkkäitä vanhempiaan.  Näin myös minä olen tehnyt, en tue vain tyttäriäni ja lapsenlapsiani vaan kykenin tarjoamaan edesmenneelle äidilleni arvokkaan vanhuuden työnteon ohella. Omalla aktiivisuudellaan 60-vuotiaat mummit ja papat ovat säästäneet yhteiskuntamme menoja usean eri momentin kohdalla. Samalla he ovat sen katkeamattoman ketjun osana, jossa perheiden sosiaalisien resurssien ja välittämisen kulttuuri siirtyvät jälkipolville.  Voisitko tarkentaa, miten nämä immateriaaliset hiljaiset tuotot on otettu huomioon aktiivimallissa?

Maaseutupitäjissä asuu maltillinen kansa, joilla on vielä sukupolvien saatossa kumuloitunut taito, heiltä sujuu teurastus, kalastus, metsästys, marjastus, ruoan tuottaminen, metsätyöt, rakentaminen, huolto ja korjaus ja ompelu. He ovat myös alueellisia asiantuntijoita vaativissa ilmasto-olosuhteissa selviytymisessä.  Mielestäni he ovat Suomi-neitomme hartiat – pitkään kestäneessä poikkeustilanteessa heidän panoksensa maamme perushuollossa tulee olemaan merkittävä.

Olin kuvitellut, että Suomi olisi tietotekniikan ihmemaa, jossa arvostetaan etätöitä. Useasti ne ihmiset, jotka voivat tasapainottaa perheen ja työn itselleen sopivaan muottiin ovat niitä luovia ja tuottavia yksilöitä. Näin minä tein, olin työteliäs oman alani asiantuntija, samalla sain voimaa suuresta neljän sukupolven perheestäni. Valitettavasti neoliberalisoitunut yhteiskuntamme voi syödä altaan pois ikääntyvät taitavat tytöntekijät – osaamisen on korvannut opportunismi, jossa tietty tapa kilpailla, ikä ja asuinpaikka muuttuvat ratkaiseviksi tekijöiksi.

Olen nyt 60-vuotias ja minun ei enää tarvitse nöyrtyä – kuten et sinäkään tee, Juhana. Tässä iässä saan arvostusta perheeltäni ja ystäviltäni, ja sitä arvostusta toivon myös maaltani, jolle olen jo lukiolaisen alkanut tuottaa veromarkkani - välillä kotomaasta ja välillä ulkomailta käsin. Olen työskennellyt sen rankimman aktiivimallin mukaan nuoruudestani lähtien aina viimeiseen työttömyyteeni asti, kuten suurin osa miestä 60-vuotiasta on tehnyt.

Juhana, päättäväisyytesi on rohkaissut minua ja tarjoan nyt asiantuntemustani teille päättäjille määräaikaisella työsopimuksella.  Toivon, että välität tämän kirjeeni ansioluetteloineen sille taholle, joka vastaa päätöksiinne liittyvän tutkimusmateriaalin hankinnasta. Viimeinen työpaikkani oli RESCuE projektissa 2014-2016 ( Citicens´Resilience in the Times of Crises), jossa tutkittiin Saksan johdolla yhdeksän valtion pienituloisten kansalaisten aktiivisuutta ja resilienssiä lama-aikoina. (http://rescueproject.net/about/) Tämä on yksi EU:n linjaama tutkimusalue. Työttömänäkin olen aktiivisesti mukana kirjoittamassa yhteisartikkelia Saksan kanssa. Suomesta kerätty tutkimusmateriaali on laaja, omalta osaltani kirjoitin siitä neljä raakaraporttia. Töiden päättymisen takia en koskaan voinut työstää niitä julkaisuiksi. Tämä tutkimustieto antaisi laajemman kuvan maamme pienituloisista ihmisistä aktiivisuuden ja resilienssin käsitteiden kautta.

Ystävällisin terveisin Terhi Vuojala-Magga, FM,  Inari

Ohessa  akateemisen työn CV:ni ja julkaisuluetteloni (jotka löytyvät sähköpostistasi )

Tiedoksi hallituksemme ministerit

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

68Suosittele

68 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Erinomainenkirjoitus! 60+-ikäisenä samaistun tähän erinomaisesti.

Kiitos!

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kysymys pitäis esittää pääministeri Juha Sipilälle ja työministeri Pihvi Lindströmille sekä ennen kaikkea näitä henkilöitä ja puolueita äänestäneille.

Vartiainen on vain yksi rivikansanedustaja, joka on laitettu julkisuuteen puolustamaan kyseistä epäonnistunutta lakia, koska hänen puolueessaan asialla on vahvin kannatus.

Mutta vastuullisia ovat siis kaikki hallituspuolueiden edustajat ja näitä äänestäneet.

Käyttäjän vuojalamaggat kuva
Terhi Vuojala-Magga

Hei Jiri, Olet ihan oikeassa.

Juha Hämäläinen

Vartiainen on väärä kohde järkipuheelle. Hän on virkamies ja teoreetikko. Se porukka on täysin irtaantumut reaalimaailmasta ja tuottavasta työstä. Hän kuolisi nälkään ilman muiden työtä.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Miksi kirjoitat Juhana Vartiaiselle? Eivät talousajattelijat ymmärrä ihmisiä, vaan numeroita. Numerot ovat iättömiä ja ajattomia, ja niiden mukana mikä tahansa on mahdollista siirtää mihin paikkaan tahansa vain nappulaa painamalla.

Talous on numeroita, ja numeroita hallitsevat parhaiten laskukoneet. Kun laskukone kehittyy tietokoneeksi, ne voidaan ohjelmoida pelaamaan pösrssipelejä. Suurin osa siitä mitä komeasti "taloudeksi" nimitetään saa korkeimman kruununsa kun tietokoneet nokittavat pörssipelissä toisiaan.

Ei "talous" ole mitään mikä palvelisi ihmisiä. "Talous" palvelee vain itse itseään siittäviä numeroita. Niilläkin on kasvavia sukupolvia, mutta kun ne jäävät tyhjän päälle -- kuten reaalimaailmassa on ajoittain tapahtunut ja tulee taas väistämättä tapahtumaan -- kaikki työ mitä oikeat ihmiset ovat tehneet puksahtaa tyhjäksi. Joku ehtii haalia takkinsa alle röykkiön numeroita luikkiessaan sortuman alta pakoon, useimmat eivät.

Niinhän ne mökit tyhjenivät niin kaupungeuissa kuin maaseusulla silloin 90-luvun lama-aikaan. Niin ne tyhjenivät USA:ssa 2008 romahduksen aikaan. Ja kyllä ne tulevat tulevaisuudessa taas tyhjentymään.

Juhana Vartiaisella et consortes ei näissä numeropeleissa ole muuta kuin numeromagiaan uskovan narrin rooli. Traagista on että narri uskoo olevansa näytelmän päähenkilö. Ellei omissa silmissään jopa sankari.

Talous on tragedia, kaikista koomisista piirteistään ja hahmoistaan huolimatta. Numeerinen kasvu määrää kaiken, ja käytännössä se tarkoittaa -- ja tämä pitäisi kaikkien rahaohjasteista taloutta "realismina" tai "totuutena" palvovien ajatella perin pohjin läpi -- että lopulta kun "talous" pääsee päämäämääräänsä, kaikki ihmiset on eliminoitu.

Käyttäjän IrenePiippola kuva
Irene Piippola

Kiitos Terhi Vuojala-Magga! Kirjeesi on suomalaisten sukupolvien työtä ja sen tekijöitä arvostava ja tärkeä puheenvuoro ns. pienen(?) ihmisten puolesta.

Tällaisia kirjeitä tulee monelle mieleen kirjoittaa vallassa oleville, ja varmasti monet kirjoittavatkin. Lehtien yleisönosastot ovat osa palautetta kulloinkin harjoitettavalle politiikalle.

Itseäni tässä työttömyydessä ihmetyttää se että samaan aikaan kun meillä julkisella puolella olisi työtä roppakaupalla tarjolla, tekijöitä vähennetään eikä eläköityneiden tilalle useinkaan oteta uutta tekijää. Meidän työ on se lähin palvelu ihmisille, se tärkein, se kohtaavin ja se osa työtä josta hyvinvointi (sosiaali, terveys, koulutus ja kulttuuri), ihmiskasvoinen, inhimillinen ja tasa-arvoinen kansalaisten kohtaaminen mitataan kussakin maassa. Me teemme työtä jotta ei tarvitsisi muuttaa pois. Me yritämme kynsin hampain pitää näitä palveluja hyvällä tasolla myös täällä Lapissa. Tulevaisuus pelottaa monessa mielessä. Se on ikävää kun meillä voisi olla toisinkin. Perusta on edelleen useimmille hyvä, sitten on ihmisiä joita pitäisi erityisesti huomioida ja antaa mahdollisuus pysyä "följyssä". Kun te poliitikot vielä kysytty, mistä terrorismi kumpuaa!

Toivonpa että Juhana Vartiainen joka ei ylimielisyyttään meitä haja-asutusalueiden eläjiä kohtaan yritäkään peittää, vastaisi Terhille. Ja meille.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Terhi Vuojala- Maggan kirjoitus on erittäin hyvä ja ajankohtainen.

Terhi, oletko tietoinen, että Juhana Vartiaisen puolustaman HE 124/2017 vp:n kumoamiseksi on tehty kansalaisaloite, nimeltään "Aidosti palkitseva aktiivimalli". Se löytyy tästä linkistä https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Myös tässä kansalaisaloitteessa vaaditaan HE 124/2017 vp:n kumoamista. Aloitteessa esitetään, että kumotun HE 124/2017 vp:n tilalle vahvistetaan "Aidosti palkitsevan aktiivimallin" mukainen laki, joka antaisi 4,65 % korotuksen aktiiviselle työttömälle työttömyyskorvaukseen, jos hän työllistyy joko palkkatyöhön tai sovittuun vapaaehtoistyöhön. Vapaaehtoistyö on hyvä tapa osoittaa aktiivisuutta ja se tulisi hyväksyä aktiivitoimenpiteeksi.

"Aidosti palkitseva aktiivimalli" olisi ihmisarvoa turvaava ja nimensä mukaisesti aidosti palkitseva oikeudenmukainen malli kaikille niille, jotka tämän uuden aktiivimallin motivoimina työllistyvät tai muuten aktivoituvat vapaaehtoistyöhön. Työttömyysturvan 300 euron suojaosuuteen ei tule kuitenkaan kajota tässä yhteydessä.

"Aidosti palkitsevassa aktiivimallissa" yhdeksi aktiivisuuden osoitukseksi hyväksyttäisiin se, että työtön tekee avustavaa työtä oman lähiomaisen, esimerkiksi kotona asuvan vanhuksen, tai oman lähinaapurinsa avuksi oman kunnan sosiaalitoimen hyväksymin perustein. Myös pienimuotoinen vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhdistystoiminnassa - tai vaikka urheiluseurassa - takaisi samat 4,65 %:lla korotetut työttömyyskorvausperusteet.

Risto Kohonen

Hyvin sanottu, mutta tuskin se Juhanan mielipiteitä hetkauttaa. Puhutaan vasemmisto-vihreästä kuplasta, mutta tämä uusliberaali oikeistokupla taitaa olla vielä paksuseinäisempi ja läpitunkemattomampi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kummatkin kuplat ovat haitallisia ja niissä elävien kannattaisi puhkaista kupla tai ainakin vaihteeksi tulla kuplistaan uloskin ettei näkökyky sumennu täysin.

Vartiainen se taas petailee itselleen läpimenon ensi vaaleihinkin. Aina moiselle löytyy tarpeeksi ymmärtämättömiä äänestäjiä - onnittelut uudelleenvalinnasta siis jo valmiiksi.

Marja-Leena Kuronen
Eljas Nikkilä

Minusta Inarissa ei pitäisi edes olla työttömiä, kun heitä houkutellaan Etelästä asti, juuri päin vastoin kuin kirjoitit.
Ehkä lappalainenkin ottaa mielummin korvaukset, kun 9 euron palkan

Käyttäjän vuojalamaggat kuva
Terhi Vuojala-Magga

Eljas, Olet oikeilla jäljillä. Todellakin täällä on aukeamassa matkailussa työpaikkoja. Ne paikalliset, jotka eivät pääse tälle sektorille, voi johtua kielitaidon puutteesta. Toinen tekijä on se, että voi olla pätkätöissä, mutta jatkuvuutta ei silti ole, esim paikallinen voi olla sen seitsemän viikkoa, mutta jatkoa ei sitten löydy. Tällä alalla vaaditaan moniosaajia, ja jos esim ei osaa käsitellä moottorikelkkaa vaikka on kielitaitoinen, niin töitä ei saa. Olen itsekin hakenut ko hommiin.

Jari Liedes

Loistava kirjoitus Terhi. Vartiainen on Ekonomi, eikä sosiologi ja sen huomaa. Ehkä kaikkien n.500 000 tosiasiallisen työttömän pitäisi muuttaa sen hypoteettisen työpaikan perässä kehä-kolmosen sisälle odottamaan sitä hypoteettistä työpaikkaa, sillä siellä on paremmat mahdollisuudet saada se hypoteettinen työpaikka, ja menettää ne loputkin elämisen edellytykset. Näin minä ymmärrän Vartiaista?

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Olen kyllä sitä mieltä, että ne elämisen edellytykset ovat siellä missä minäkin. Useaan kertaan perheeni "jättäneenä" ja milloin missäkin maassa töitä tehneenä voin sanoa, että kyllä kannattaa nostaa perseensä ja lähteä. Siltikin, kaunis kirjoitus ja kannustanee joitakin pysymään paikallaan odottamassa että valtio elättää?

Käyttäjän vuojalamaggat kuva
Terhi Vuojala-Magga

Hei Marina, Olen kokenut saman.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Mieki jaoin tämän ja tämän jälkkeen kannatan ideaa, että Vartiainen boikottiin koko somessa.

Käyttäjän vuojalamaggat kuva
Terhi Vuojala-Magga

Hei Hilkka, Minusta olisi tärkeää, että saisimme avoimen keskustelun päättäjien kanssa.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Näinpä. Hallituksen kommentit asiaan ovat luokkaa "asiaa tarkastellaan myöhemmin jos siihen nähdään aihetta". No aihetta on.

Matti Mustonen

Suomessa on uudistuksia tehty "kaikkien eduksi" - seurauksena yhteiskunta, jossa verotus on joillakin äärimmäisen korkea eikä sekään riitä. Reilusti yli puolet työtätekevistä on riipuvainen "valtionavusta". Muista puhumattakaan. Yhteiskunta voi pakko ottaa ihmisten rahat mutta vastaavasti minkäänlaista vastavuoroisuutta ei tarvitse hyväksyä. Ivalon esimerkki ei kelpaa ohjaamaan koko maan työttömyyden hoitoa. Ainakin jos halutaan parantaa työllisyyttä ja ihmisten "omarahoitusosuuden" kasvattamista omista menoistaan. Vartianen on sen verran yksiniittinen henkilö, että hänestä saadaan helposti symboli "epäreiluudelle". Media voisi myöskin hiukan paremmin avata, mitä työttömyys todella maksaa silloin ehkä kaikille avautuisi sekin, miksi kaikkia keinoja tarvitaan sen ratkaisemiseksi.

Meillä on jo yli 20 vuotta huudettu, että työvoimapula iskee. Sinä aikana työttömyys on yli kaksinkertaistunut. Jokin ei täsmää ja se ainakaan ei ole Ivalon mummon vika. Vikaa löytyy myös etelämpää (etelärannastakin).

Käyttäjän vuojalamaggat kuva
Terhi Vuojala-Magga

Matti, ymmärrän pointtisi. Itse painotan tässä immateraalisen ja näkymättömän työn hinnan määritystä. Sotien jälkeisen sukupolven aktiivisuus/hiljaisuus voisi olla myös tärkeää määrittää, miten paljon tämä sukupolvi säästää yhteiskuntamme kustannuksia.

Käyttäjän LiisaVirkki kuva
Liisa Virkki

Terhi, olet kirjoittanut asiaa ja loistavan vastineen asioita jatkuvasti yleistävälle kokoomuksen "asiantuntijalle" Juhana Vartiaiaelle, jota ei näytä kiinnostavan kansanterveys sen enempää kuin hyvinvointi tässä eriarvoistavassa yhteiskunnassa.
Hänen käsityksenä asiasta kumpuaa kokemukseen ruotsalaisesta yhteiskunnasta jossa ei koskaan ole eletty samojen sääntöjen tai esim. työilmapiirin mukaan kuin Suomessa. Vartiaisen yleistykset palvelevat vain nykyistä hallintoa ja hän toimii Suomessa kuin lobbari, joka hakee hyväksyntää tälle aktiivimallin ja mm. Mykkäsen ja Sipilän pyrkimyksille eli johtaa tätä maata lisääntyvässä määrin nujertavasti, nyrkin alle vahvemman oikeudella. Vartiaiselle varmaan maksetaan hyvin tästä työstä, jota hän nyt tekee ja antaa kasvot mielipiteelle joka sotkee ihmisten päitä. Pahimmassa tapauksessa tavalliset työssäkäyvät menevät tähän lankaan ja käyvät toisia tai työttömiä vastaan. Kyllä välillä olisi solidaarisuuden aika!

Käyttäjän vuojalamaggat kuva
Terhi Vuojala-Magga

Hei Liisa, Kiitos oivallisesta näkökulmasta, olen samaa mieltä.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Kokoomuksen Tanhupallolla on todella oudot mielipiteet. Ennen vanhaan kun meilläkin asuttiin monen sukupolven pihapiirissä, tuli hoidettua sekä vanhukset että lapset ja samalla saatiin elanto koko poppoolle erilaisista maataloustöistä.
Nyt kun asutaan betonikuutioitten sisällä pienissä asunnoissa, eivät mummot ja vaarit enää mahdukaan mukaan.Täällä pääkaupunkiseudullakin olisi hyvä olla asuntoja, joissa olisi pienempi asunto siinä kyljessä, johon isovanhemmat voitaisiin majoittaa. Silloin nuorilla perheillä olisi se heidän tarvitsemansa turvaverkko lähellä eikä monensadan kilometrin päässä ja vanhuksilla olisi tuki ja turva lähellä. Maahanmuuttajille, joilla on isot perheet, moniavioisuuden takia, heille on järjestetty asuntoja, jotka on yhdistetty keskenään samassa kerroksessa. Koska miehet ja naiset eivät voi siinä kulttuurissa olla samoissa tiloissa täytyy sitten olla niitä huoneita joka lähtöön?
Kotimaisille perheille ei sitä mahdollisuutta anneta ainakaan kaupungin asunnoissa ,että saisivat isovanhempansa / vanhempansa lähelleen.
Luulen, että meidän Tanhupallomme on kykenemätön empaattisuuteen, sekä sellaiseen ajattelumalliin, jossa työttömälläkin olisi ihmisoikeutensa.
Olemme kovaa kyytiä menossa samaa tietä kuin silloin 100 v sitten, 1918 ja se ei tule olemaan mukavaa katsottavaa, ei kenellekään.

Käyttäjän vuojalamaggat kuva
Terhi Vuojala-Magga

Hei Leena, Ajatuksesi uudesta asumismuodosta kaupungeissa on erinomainen.

Käyttäjän RaunoKuha kuva
Rauno Kuha

Hyvä Terhi, kirjoitat tasolla jonne Juhana Vartiaisen ymmärryskyky ei yllä. Sinänsä upea kirjoitus.

Käyttäjän SeppoTossavainen kuva
Seppo Tossavainen

Kaikkien ei tarvitse muuttaa. Talous toimii niin, että jos paikkakunnalla ei ole tarpeeksi työpaikkoja ja esim osa lähtee muualle työhön, niin ko. paikkakunnalle jää työpaikkoja esim. vanhoille työttömien ikäluokille.

Ongelmahan syntyy vain jos työttömyys lukitaan maksamalla työttömyysturvaa ammatin, alueen tai muun vastaavan perusteella. Jos työttömältä vaaditaan hakeutumista ammatteihin joissa on työtä ja alueille joissa on työtä, niin vastapainona kyseisiin ammatteihim ja alueille saadaan parempi työllisyystilanne - eli noihin ammatteihin ja alueille saadaan jäävien työllisyystilanne paranee.

Eli - ei valtion työttömyysturvan kehittäminen aktiivisemmaksi heikennä välttämättä kenenkään tilannetta - päinvastoin.

Käyttäjän vuojalamaggat kuva
Terhi Vuojala-Magga

Hei Seppo. Puhuin 60-vuotiasta ja heidän yhteiskunnallisesta immateriaalisesta tuotosta. Ilman muuta osa nuorista muuttaa työn perässä ja niillä joilla on työtä, jäävät paikkakunnalle. Kyse on myös siitä kohtaako enää 60-vuotiaden ammattitaito sitä kysyntää. Tässä esim. se, etten enää uskaltaisi vetää kelkkasafareita, vaikka olen kielitaitoinen.

Joose Koskinen

Noilla selkosilla on tälläkin hetkellä tarjolla 86 työpaikkaa, joten eiköhän sitä töihin pääsisi vaikka seuraavana päivänä, jos vain yhtään mieli tekisi. Tietysti voi vetää lonkkaa vielä muutaman vuoden ja sittenhän sitä pääseekin jo valittamaan pienestä eläkkeestään. Sekin on tietysti sitten yhteiskunnan vika.

Jorma Hevonkoski

Kyllä. Miekin hain lääkärin paikka eräoppaan ja valokuvaajan koulutuksella. Eikä projektityöntekijäksi otettu kun en osannut saamea. Vanhempaa konstaapelia en edes hakenut (virhe) Takkamuurari, no miksei ja autovuokraamoyrittäjän hommaa ei taida persaukisella onnistua. Vielä voisin hakea kunnan hallintojohtajan ja projekti-insinöörin hommia. Kiva, kohta varmaan tärppää

Käyttäjän vuojalamaggat kuva
Terhi Vuojala-Magga

Hei Joose, alla olikin jo kommentti. Ei muurarin töitä voi tehdä maalari, kaikki vaatii oman alansa ammattitaidon.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Juhana Vartiainen on mekanistisen maailmankuvan jäänne, samoin kuin koko Kokoomus-puolue. Poliitikot, jotka julistavat olevansa moderneja ja aikaansa edellä, ovatkin jämähtäneet autoritääriseen, tylyttävään aikaan.

Kirjoitin Ideakirjassani mm. Bragdonin ideasta, paremmasta kapitalismista, mikä ei pohjautu mekanistiseen tylyttämiseen vaan parempaan ajatteluun. Tässä sitaatti sivustolta: www.lampindex.com:

"A Reversal of Traditional Thinking

Traditional capitalism arose during the mechanical age of the industrial revolution over a century ago. It correctly saw that machines and technology, strategically deployed via financial capital, could quickly leverage the output of human labor and Nature.

But from this vision a distorted view arose that non-living capital assets ” buildings, equipment, money ” were more important than people and Nature. The corporate structure that emerged around this view in the late 19th century looked on the corporation as an orderly profit-making machine that was above the disorderly living world in which it existed, and whose scientific methods could improve living conditions by taming the chaos. To maintain order, the corporate machine was run by command and control with authority vested in a small cadre of people at the top who were presumed to have superior vision and knowledge. These leaders were guided by linear cause-and-effect thinking, embodied in generally accepted accounting principles (GAAP), which saw a company’s impacts on Nature and Society as “externalities.”Believing in the orderliness of such thinking, traditionalists believed they could extrapolate future results from past ones (sales, profits, etc.).

The critical weakness in the traditional management approach is its premise that a complex living world can be managed by mechanistic means. Employees cannot reach their creative potential if their freedom to think and self-organize is limited by command and control. Linear cause-and-effect thinking is too narrow to evaluate continually emerging relationships in our global markets and the ways these feed back on Nature.

As these conceptual weaknesses have become clearer in the minds of corporate thought leaders, a new mental model of business has emerged in the marketplace ” one that reverses traditional thinking by placing a higher value on people and Nature than on capital assets."

Sama asia kahtena kuvana täällä: http://www.lampindex.com/living-asset-stewardship/...

Haluan edistää systeemistä ajattelua, koska työttömyysongelmaakaan ei pystytä ratkaisemaan joukkosiirroilla, vaan on nähtävä isompia kokonaisuuksia.

Käyttäjän vuojalamaggat kuva
Terhi Vuojala-Magga

Hei Erkki. Kirjoitat perusteellisesti; mekanistinen ja lineaarinen malli ei välttämättä ole oikotie onneen. Tällä hetkellä peliteollisuuden luovuus syntyy aivan toisenlaisten rakenteiden kautta, jossa johtajuus on toisarvoisessa roolissa.

Käyttäjän HannaDavidsson kuva
Hanna Davidsson

Kiitos kirjoituksestasi ja kansalaisaktiivisuudestasi. Pidetään porukkana yhtä, mekansa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Aktiivimalli ei (eikä ylipäänsä mikään malli) huomio rahatalouden ulkopuolella tehtyä työtä.

Rahatalouden ulkopuolella on työtä rajattomasti.

Pulaa työstä, ts. työttömyyttä, esiintyy vain rahataloudessa.

Käyttäjän HelenaHelin kuva
Helena Helin

Kiitos oivaltavasta kirjoituksestasi, Terhi Vuolaja-Magga! Onko järkevää olla eläkeikään asti "työmarkkinoiden käytettävissä", vai voiko isovanhemman/isovanhempien aktiivinen toiminta omassa perheyhteisössään, naapurustossaan, vapaa-ehtoistyössä jne. olla suurempi etu sekä hyvinvointi- että talousmittareilla laskien? Mielenkiinnolla odotan Juhana Vartiaisen vastausta.

Käyttäjän vuojalamaggat kuva
Terhi Vuojala-Magga

Hei Helena, Kyllä vain, olisi myös syytä tarkastella meidän perhemallejamme ja tuottavuutta. Kuinka paljon me 60-vuotiaat pystymme tarjomaan yhteiskunnnalle apua, sillä että vapautamme nuoret vaatiiviin työ/opiskelutehtäviin. Tarjoamme lapsenlapsien hoitoapua illoiksi ja viikonlopuiksi, samalla lisäämme perheiden turvallisuutta ja annamme rauhallisen elinympäristön pikkuruisille.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Mikä kunnioitettava, mikä mahtava elämäntyö! Mikä täydellinen vastakohta tälle optio-osakemiljonäärien maailmalle!

Perustulo on eettinen, järkevä ja niin henkisesti kuin taloudellisestikin kustannustehokas vaihtoehto aktiivimallille. Ennemmin tai myöhemmin se joka tapauksessa olemaan ainoa vaihtoehto, millä yhteiskunta saadaan toimimaan. Miksi siis ei jo nyt mahdollisimman pian?

Suosittelen:
1.Matti Hyryläinen "Perustulon perusteista" http://mhyrylainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/97354-...
2. www.facebook.com/perustulonyt

Käyttäjän janneahonen kuva
Janne Ahonen

Tuskin Juhana vastaa. Mahdollisessa vastauksessaa kuitenkin todennee perikokoomuslaisesti, että koska mainitsemiasi vaikutuksia ei voi mitata rahassa, ei niitä voida huomioida.

Käyttäjän vuojalamaggat kuva
Terhi Vuojala-Magga

Hei Janne, Odottelen...josko vastaavat.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Kiitos blogista ja puhelinkeskustelusta Terhi, tiedoksi tekemämme uutisjuttu vielä: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/241682-tyoton-ter...

Teppo / US

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kiitos, Terhi, hienosta kirjoituksestasi!

Lähetän tämän viestin nyt Sinulle, ja jos haluat tukea aloitettamme, niin ole hyvä ja julkaise tämä viesti blogissasi:

Kansalaisaloite.fi -palvelussa on 8.1.2018 avattu aloite "Aidosti palkitseva aktiivimalli", joka nimenomaan soveltuisi tässä Sinun kuvaamassasi tilanteessa, jossa työttömällä on huolettavia jopa useammassa sukupolvessa. (Ja heille, joita tämä aloite ei jostakin syystä puhuttele tai koske, olkaa ystävälliset ja ohittakaa tämä viesti kommentoimatta):

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Mutta muiden - joita uskon myös löytyvän, koska aloitteessa on jo noin 2300 allekirjoitusta - toivon kommentoivan.

Kysynkin teiltä aloitteesta ja sen eteenpäin viemisestä, olisiko tämä se "Aktiivimalli 2.0", joka täydentäisi sitä 140 000 allekirjoitusta saanutta HE 124/2017 vp -kansalaisaloitetta? Em. aloitehan vain uloittui em. lain kumoamiseen, eikä siinä esitetty tilalle mitään parempaa aktivointimallia?

Keskustellen ja sopien viemme asioita rakentavassa hengessä eteenpäin! :)

A Marjatta Saloranta
Käyttäjän JaakkoNiskasaari kuva
Jaakko Niskasaari

Hyvä ja aiheellinen kirjoitus Terhi sinulta, kiitoksia!

Ei näille "nykykommareille" eli kokoomuksen ja vastaavien ison rahan ääriliberalisteille millään immateriaalisilla arvoilla ole mitään väliä, liekö tunnistaisivat koko käsitettäkään. Vain rahalla ja sillä kuinka sitä voi tehdä tyhjästä lisää itselle ja pienelle itseään irvokkaasti "eliitiksi" kutsuvalle klikille, on väliä.

Susi jo syntyessään tämä aktiivimalli, savustetaan turhaan loppu maaseutukin tyhjäksi ja tungetaan kehä 3:n sisään kommuuneihin ja "annetaan" armeliaisuudesta palkaton työkokeilu kaupan päälle! Näin ne asiat hoituu ja Suomineito nousee! :D

Käyttäjän TarjaPahnila kuva
Tarja Pahnila

Loistava kirjoitus! Yhteiskuntamme on surullisella tiellä, jos inhimillisyys kadotetaan päätöksenteossa, ja Juhana Vartiaisen kaltaiset epäasiantuntijat saavat enemmältä valtaa.

Jorma Hevonkoski

Pieni askel demarille mutta suuri harppaus suomalaisille sanoi Vartiainen kun Kokoomukseen loikkasi

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Terhi, vuorovaikutus mukaan blogiisi! :)

Käyttäjän vuojalamaggat kuva
Terhi Vuojala-Magga

Hei Kirsi, Olen sen verran uusi kirjoittaja etten huomannut tätä vuorovaikutusmahdollisuutta kuin vasta äsken. Nyt vastaankin sitten kertaheitolla, ja toivon, että keskustelu vielä saavuttaisi teidät.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no voihan sitä katsoo miten saamelaiset ovat yleensä historiansa aikana eläneet , niin jos sieltä sitten löytyisi innovaatiota vai?

Käyttäjän IlkkaTArvola kuva
Ilkka T Arvola

"Näyttää siltä, että aktiivimalli rakentuu sille vieraantuneelle ajatukselle, että kaikki Suomen kansan työttömät ovat perheettömiä, passivoituneita ja helposti liikuteltavaa massaa. Mallissa ei ole myöskään laskettu immateriaalisen työnteon ja siitä seuraavan hyvinvoinnin merkitystä."

Olen ymmärtänyt aktiivimallin oletukset laajemmin; siis niin että työttöminä on sekä perheellisiä että perheettömiä, aktiivisia ja passivoituneita, helposti tai vaikeammin asuinpaikkakunnaltaan muuttavia ihmisiä. Joulukuussa heitä oli tilastokeskuksen mukaan yhteensä noin 227 000.

Immateriaalista työtä ei siinä väheksytä materiaalisen työn rinnalla.

On vain niin, että niin julkinen kuin yksityinenkin työnantaja aina valitsee sopivimmat hakijat avoimiin työpaikkoihin, ja (tässä tapauksessa Inarista käsin) työtä hakeva aktiivinenkin henkilö jää helposti osaavamman, lähempänä asuvan ja iältään nuoremman (enemmän työvuosia jälellä ja eläkevastuut pienemmät) rinnalla toiseksi.

Ja tietenkin avoimia työpaikkoja on enemmän siellä, missä asukkaita ja työnantajia on enemmän. Etätöitäkin on, mutta sekin edellyttää myös henkilökohtaisia tapaamisia.

Toivottavasti Terhi Vuojala-Maggakin vielä onnistuu työnhaussaan, aktiivisuutta ainakin näyttää olevan.

Käyttäjän vuojalamaggat kuva
Terhi Vuojala-Magga

Hei Ilkka, Olet oikeassa, tässä voitaisiin helpottaa työnantajien eläkevastuuta vanhemman työntekijän kohdalla. Monella alalla vanhempi työntekijä tuo erityyppistä lisäarvoa työyhteisölle (tietotaitoa ja sosiaalisia resursseja)

Käyttäjän MarkkuKemppainen kuva
Markku Kemppainen

Niin, ongelma tässä koko typerässä laissa on se, että kaikki työttömät niputetaan laiskoiksi ja työhaluttomiksi typeryksiksi, jotka eivät ymmärrä omaa etuaan. Ja samalla nollataan kaikki se, mitä ihminen on saanut aikaan vuoden 2018 alkuun mennessä. Kuten tämä Terhikin. Komeasti tehnyt asioita elämässään. Nyt hänkin on päättäjien mielestä vain karjaa, jota voidaan ajaa hallituksen haluamaan suuntaan ilman että saa itse ajatella ja muovata elämästään sellaista kuin haluaa. Eikä sillä omalla tekemisellä ole mitään arvoa, niin vaikeaksi on oma aktiivisuus tehty. Aktiivisuuden pitää olla hallituksen hyväksymää.

Silja Laituri

Aktiivimalli kumottava perustuslain vastaisena yksilön perusoikeuksia rikkovana

Fakta: Nykyiset työttömyystilastot eivät ole paikkansapitäviä, koska niissä on liiaksi todella sairaita ihmisiä tilastoituna työttömiksi

- on siivottava työttömyystilastoista eläkkeelle fyysisesti sairaat ja psyykkisesti mielisairaat

Aktiivimalli unohtaa kokonaan lapsiperheiden ruuhkavuodet, jolloin omien lasten lisäksi joutuu huolehtimaan ja hoitamaan myös sairaat ja dementoituneet vanhemmatkin sekä terveiden isovanhempien rooli lastenlasten hoidossa babybluesrumbassa ja lapsiperheen työstressissä ja harrastuspaineessa - iso säästö yhteiskunnalle vapaaehtoistyö ja isovanhempien apu on kullan arvoinen

Alle 18-vuotiaiden lasten vanhemmille aktiivimalli on muuttovaatimuksineen myrkkyä kaikkine tarha- ja koulunvaihtoineen, lasten koulumenestys kärsii turhista muutoista

Lisäksi aktiivimalli unohtaa kokonaan vapaaehtoistyön joka on kansantaloudelle todella arvokasta työtä, jota monet työttömät tekevät vapaa-ajallaan

Aktiivimalli unohtaa kokonaan perhekeskeisyyden ja perheen tarpeet, ei se työtön voi muuttaa työn perässä noin vaan paikkakunnalta toiselle - hoidettavina on lapset, lapsenlapset, ikääntyneet vanhemmat ja parisuhdekin, eikä vähimpänä henkireikänä tuttu ystäväpiiri ja tärkeät vapaaehtoistyöt

Muuttopaikkakunnilta ruuhkasuomeen muuttaminen on matalapalkkaiselle lähes mahdoton yhtälö, kun oman omistusasunnon arvo on lähes nolla ruuhkasuomeen verraten

Kannatan vain sellaista aktiivimallia, jossa alle 18-vuotiaiden lasten vanhemmat ja vapaaehtoistyötä tekevät sekä sairaita ja dementoituneita vanhempiaan hoitavat työttömät on vapautettu pakkotyöllistämisestä ja simputuksesta ja jossa sairaat on poistettu työttömyysjonoista tilastoja vääristämästä

Toimituksen poiminnat